Gebruiks- en onderhoudstips voor (echt haar) pruiken

Een haarstuk van echt haar heeft de eigenschap te gaan vallen zoals het gekapt en gebruikt wordt. Weliswaar kan een pruik van eigen haar behandeld worden als het eigen haar, maar de duurzaamheid van een pruik gemaakt van echt haar is en blijft natuurlijk sterk afhankelijk van de gebruik(st)er.
De prijzen hangen in de regel af van de lengte van het haar, het soort haar en of het een machinaal vervaardigde, of met de hand gemaakte pruik is.

Nieuwe pruik

Met name bij nieuwe pruiken (waarvan het haar naar alle kanten gekamd kan worden) lijkt het model in de eerste instantie min of meer een vast gegeven te zijn (immers Uw eigen haar gaat ook 'staan' naar de manier waarop U Uw haar stylt). De reden hiervan is dat de modellen meestal zijn voorgestyld. De pruiken hebben bovendien opgevouwen in een doos gezeten waardoor het soms lijkt alsof de pruik krullen heeft.
Wanneer de pruik gewassen/nat gesprayd wordt kunnen heel veel andere, verschillende modellen worden gecreŽerd.

Wij wijzen er op dat U er attent op moet zijn, wanneer U bijv. op vakantie gaat; het model zorgvuldig en glad in te pakken. De binnenzijde bij voorkeur iets opvullen. Dit voorkomt dat er ‘Ūrritante’ plukjes ontstaan die naar de verkeerde kant wijzen.

Verven

De kleur van een pruik van echt haar kan eventueel gewijzigd worden.
Zo kunt U er bijv. highlights in aanbrengen; dit in tegenstelling tot een haarstuk van synthetisch haar.
Vraag echter altijd eerst even na of het haarstuk niet in de door U gewenste kleur geleverd kan worden.
Wanneer dit niet het geval is koopt U de pruik in een iets lichtere kleur.
Een pruik -met een kleurmiddel zonder bijtende stoffen- een tintje donkerder kleuren is nl. veel eenvoudiger en minder schadelijk dan blonderen.

Bedenkt U echter wel dat Uw haarstuk meestal al geverfd is en dat verven de kwaliteit van het haar beslist nooit zal verbeteren: ben hier dus heel voorzichtig mee en laat U vooraf door ons adviseren!

Bevestigingsmogelijkheden

Als extra bevestiging kunnen er -wanneer Uw haar dit toelaat- gewone haarspelden worden gebruikt.

Op de markt bestaan er eveneens zgn. hair-extension clips. Dit zijn stalen clipsen die aan de binnenzijde van het haarstuk moeten worden genaaid. Het voordeel hiervan is dat het haarstuk zeer goed bevestigd zit. Het nadeel dat ze vrij kostbaar (ongeveer 3,50 Euro per stuk) zijn en bij veelvuldig gebruik het eigen haar -op de bevestigingsplaatsen- af kan breken.

Daarnaast kan men de (front lace of full mono) pruik ook bevestigen d.m.v. contourtape. Dit is echter per pruik verschillend. Sommige pruiken met monotop lenen zich hier niet voor, dus vraag het altijd van te voren.
Om de plakresten nadien te verwijderen, adviseren we een milde huidvriendelijke remover.

Toupetten of full lace pruiken kunnen eveneens vastgezet worden met speciaal daarvoor bestemde lijm. Ook dit is afhankelijk per pruik.

Alle bovenstaande artikelen zijn bij Alamp te verkrijgen.

Borstelen

Wij adviseren altijd om klitten eerst te verwijderen met de vingers, door het haar rustig uit elkaar te halen. Daarna –stukje bij stukje- voorzichtig van ONDEREN beginnen met het borstelen en van hieruit steeds iets verder naar boven. Leg Uw pruik dan bij voorkeur op Uw schoot zodat U kunt voorkomen dat U er haren uit trekt.
Nadat alle klitten verwijderd zijn het haar pas van boven naar onderen doorborstelen.

Gebruik altijd een groffe kam en een borstel met –goede buigzame- plastic haren. Op deze manier heeft U langer plezier van Uw pruik.

Wassen

Wij adviseren U Uw pruik –na het dragen- te luchten op – zo mogelijk- een (opvouwbare) open standaard. Verpak een echthaar pruik nooit direct  na het dragen in plastic: het haar kan dan verstikken.

Was de pruik echt alleen als het werkelijk nodig is.

Gebruik hiervoor altijd een geschikte shampoo (bij voorkeur voor geverfd, gevoelig en droog haar).

Neem een emmer lauw water. Dompel de pruik hier in en haal hem rustig heen en weer. Neem vervolgens een klein beetje shampoo en knijp deze voorzichtig door het haar.NIET WRINGEN OF WRIJVEN.Spoel de pruik op dezelfde manier goed uit en ververs het water tot dat alle shampoo er daadwerkelijk uit is.Gebruik daarna een klein beetje (goede!) conditioner en verspreid deze over het haar. Let op! Geen condtioner op de knopen van het haar aanbrengen!. Hierdoor kunnen de knoopjes van het haar losglibberen! Vervolgens maximaal 2 minuten in laten trekken.
Daarna rustig heen en weer halen door schoon water en GOED uitspoelen.Knijp het overtollige water uit en dep de pruik met een handdoek.Laat Uw pruik of haarstuk vervolgens bij voorkeur op een pruikenstandaard natuurlijk drogen.

Kam/borstel het haar nooit als het nat is; nat haar is kwetsbaar! Stijl het pas daarna –als het (bijna) droog is- in het gewenste model . Bedenk daarbij altijd dat (heet of warm) fohnen voor geen enkele haarsoort goed is.

 

 

All pictures ©Copyright Alamp 2003-2007